Hans Jürgen Simon

Tyskland

*1940

 

Arbejdsområde: Skulptur og assemblage af trykte papirmedier

Medlem af: Kunstnersammenslutningen Riimfaxe

Aktuelt: 

2017, 12. august - 17. september: Deltagelse i Riimfaxes udstilling "Moving borders", Kunstpakhuset i Ikast.

Uden titel, billedobjekt af avispapir, kunstharpiks og blyblik
i hvid kasseramme 83 x 77 x 4 cm

Hans Jürgen Simon har siden 1994 udstillet sine særprægede og meget stoflige objekter forskellige steder i ind- og udland, herunder enkelte gange i Danmark.

Hans skulpturelle objekter, der overvejende er lavet af genbrugspapir, er trods papirets skrøblighed altid solidt formgivet med  stor perfektionisme og fin æstetisk sans.

Trykte medier, som aviser, ugeblade, tidsskrifter og reklamer udgør hovedingredienserne eller råmaterialet i  Hans Jürgen Simons kunsneriske udtryk. Disse medier er fortsat en vigtig informationskilde for de fleste mennesker.  For læseren er materiale, typografi og farve selvfølgelige nødvendigheder for, at mediet opfylder sin funktion. Når det er læst, er det dog almindeligvis ganske uinteressant og kassabelt.

Kunstnerisk genbrug af  trykte medier er ikke af ny dato.  Gennem hele det 20. århundrede har mange kunstnere eksperimenteret med brug af aviser og ugeblade i deres udtryk - primært i collage og maleri.

Hans Jürgen Simon genbruger de trykte medier til abstrakte skulpturelle udtryk. Han udnytter på original vis papirmediernes fine forskelle i form papirkvalitet, farve og forarbejdning. Gennem sin formgivning bryder han med oprindelige måder at se og benytte de trykte medier - giver dem nyt og selvstændigt liv og åbner med sine arbejder nye oplevelsesperspektiver for betragteren. De trykte informationer fremstår nu kun gådefuldt, i det omfang de svagt anes i de tæt sammenpressede papirformer.

I de færdige værker, hvis indhold kan associere ubestemmelige organiske former, indgår lyse tæt sammenpressede papirlag ofte i smukke kombinationer med gråblå blyblik – alt sammen efterbehandlet med en lakskinnende kunstharpiks.

Uden titel, billedobjekt af avispapir, kunstharpiks og blyblik, 27 x 27 x 6 cm